Amalaki

(Phyllanthus emblica)
Tzv. "Nebezské ovoce" ( amalaki, amla, amlaka, amlaki) je drobné ovoce podobné našemu angreštu ( proto se také nazývá i hovorově ndický angrešt ) o průměru 3-5cm, s vysokým obsahem vitaminu C ( asi 20-30 x více nez pomeranč). Strom Amalaki roste podhorských oblastech na indické subkontinentu ve výšce 200-2000 m nad mořem. Patří mezi tradiční představitele ajurvédy a řadíme je i mezi superpotraviny.
Synonyma: Amalaki, Amla, Amala. Amalaki je zařazena pro obsah vitaminů, minerálu, karotenoidů, aminokyselin a enzymů mezi superfood a brainfood.
Obsah vitaminu C ve 100 g Amalaki = 2 kg pomerančů = 6 kg banánů = 15 kg jablek
Varianty Amalaki:
- sušené plody
- kapsle
- prášek z plodů
- džemy
- 100% šťáva-džus ( zatím se k nám nedováží)
Amalaki ( indický angrešt ) - účinky:
- snižuje hladinu cukru v krvi
- zvyšuje obranyschopnost organismu
- snižuje vnitrooční napětí a krátkozrakost
- zlepšuje zrak
- posiluje játra
- odstraňuje z těla toxiny ( detoxikace organismu )
- snižuje hladinu cholesterolu
- posiluje srdce a mozek ( brainfood )
- zvyšuje počet červených krvinek
- regeneruje tělesné tkáně a pomáhá proti předčasnému stárnutí
- silný antioxidant
- nejvyšší zdroj vitaminu C v rámci jednoho plodu ( cca 3000mg )
- zvyšuje syntézu bílkovin
- zvyšuje schopnost syntetizovat prostaglandiny (látky podobné hormonům, které ovlivňují prokrvení, tvorbu hormonů a trávicích šťáv, srážení krve, imunitní a zánětlivé procesy či zvyšují stahy děložní svaloviny)
- podporuje funkci ledvin a močových cest
- inhibuje houby a kvasinky
- brání překyselení
- pomáhá snižovat nadváhu
- brání šedivění vlasů
- pomáhá při zácpě
- zvyšuje koncentraci a aktivitu smyslů ( podporuje výživu mozku - brainfood )
- posiluje kosti, zuby a vlasy
- pomáhá při bolestech močení
- na vlasy a pleť ( vnější použití )
- posiluje sperma
- vhodný v rekonvalescenci, zvyšuje chuť k jídlu
- celkové omlazení organismu
Amalaki = indický angrešt je ovoce pěti chutí- svíravě kyselý, trpký, ostrý, hořký a zároveň sladký
Jak konzumovat sušené plody amalaki?
Sušené plody mají vzhled plesnivého kamení. Indický angrešt se dá loupat jako mandarinka na kousky, které sušením ztvrdnou na kámen a někdy vykrystalizuje trocha cukru a vypadá to jako plíseň. Stejný jev známe u našich sušených švestek. Konzumace: 5 gramů tj. 5-6 kousků amalaki dáme do 1 deci studené vody večer a ráno máme měkké kyselé ovoce a zlatavou vodu. Plody sníme a vodu vypijeme. Doporučujeme vypít jen polovinu vody a druhou polovinou se opláchnout. Tato voda má velmi silné omlazující a kosmetické účinky.
Dávkování kapsle: dvakrát denně s jídlem, doporučujeme užívat nejméně tři měsíce.
TIP - Amalaki Smoothie: 1 lžička Amalaki prášku, 2. deci mléka, 1/2 deci pomerančového džusu, 1 balení vanilkového jogurtu, 1 banán-nakrájený, 1 deci jahod, 1 deci drceného ledu. Přidejte všechny přísady do mixéru, vystačí na 4 porce.