Amalaki

(Phyllanthus emblica)


Tzv. "Nebezské ovoce" ( amalaki, amla, amlaka, amlaki) je drobné ovoce podobné našemu angreštu ( proto se také nazývá i hovorově ndický angrešt ) o průměru 3-5cm, s vysokým obsahem vitaminu C ( asi 20-30 x více nez pomeranč). Strom Amalaki roste podhorských oblastech na indické subkontinentu ve výšce 200-2000 m nad mořem. Patří mezi tradiční představitele ajurvédy a řadíme je i mezi superpotraviny.

Synonyma: Amalaki, Amla, Amala. Amalaki je zařazena pro obsah vitaminů, minerálu, karotenoidů, aminokyselin a enzymů mezi superfood a brainfood.

Obsah vitaminu C ve 100 g Amalaki = 2 kg pomerančů = 6 kg banánů = 15 kg jablek

Varianty Amalaki:

  • sušené plody
  • kapsle
  • prášek z plodů
  • džemy
  • 100% šťáva-džus ( zatím se k nám nedováží)


Amalaki ( indický angrešt ) - účinky: 

  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • zvyšuje obranyschopnost organismu
  • snižuje vnitrooční napětí a krátkozrakost
  • zlepšuje zrak
  • posiluje játra
  • odstraňuje z těla toxiny ( detoxikace organismu )
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • posiluje srdce a mozek ( brainfood )
  • zvyšuje počet červených krvinek
  • regeneruje tělesné tkáně a pomáhá proti předčasnému stárnutí
  • silný antioxidant
  • nejvyšší zdroj vitaminu C v rámci jednoho plodu ( cca 3000mg )
  • zvyšuje syntézu bílkovin
  • zvyšuje schopnost syntetizovat prostaglandiny (látky podobné hormonům, které ovlivňují prokrvení, tvorbu hormonů a trávicích šťáv, srážení krve, imunitní a zánětlivé procesy či zvyšují stahy děložní svaloviny)
  • podporuje funkci ledvin a močových cest
  • inhibuje houby a kvasinky
  • brání překyselení
  • pomáhá snižovat nadváhu
  • brání šedivění vlasů
  • pomáhá při zácpě
  • zvyšuje koncentraci a aktivitu smyslů ( podporuje výživu mozku - brainfood )
  • posiluje kosti, zuby a vlasy
  • pomáhá při bolestech močení
  • na vlasy a pleť ( vnější použití )
  • posiluje sperma
  • vhodný v rekonvalescenci, zvyšuje chuť k jídlu
  • celkové omlazení organismu

 

Amalaki = indický angrešt je ovoce pěti chutí- svíravě kyselý, trpký, ostrý, hořký a zároveň sladký

 

Jak konzumovat sušené plody amalaki?


Sušené plody mají vzhled plesnivého kamení. Indický angrešt se dá loupat jako mandarinka na kousky, které sušením ztvrdnou na kámen a někdy vykrystalizuje trocha cukru a vypadá to jako plíseň. Stejný jev známe u našich sušených švestek. Konzumace: 5 gramů tj. 5-6 kousků amalaki dáme do 1 deci studené vody večer a ráno máme měkké kyselé ovoce a zlatavou vodu. Plody sníme a vodu vypijeme. Doporučujeme vypít jen polovinu vody a druhou polovinou se opláchnout. Tato voda má velmi silné omlazující a kosmetické účinky.

Dávkování kapsle: dvakrát denně s jídlem, doporučujeme užívat nejméně tři měsíce.

TIP - Amalaki Smoothie: 1 lžička Amalaki prášku, 2. deci mléka, 1/2 deci pomerančového džusu, 1 balení vanilkového jogurtu, 1 banán-nakrájený, 1 deci jahod, 1 deci drceného ledu. Přidejte všechny přísady do mixéru, vystačí na 4 porce.

 

Datenschutz-Einstellungen
Wir verwenden Cookies, um Ihren Besuch auf dieser Website zu verbessern, ihre Leistung zu analysieren und Daten über ihre Nutzung zu sammeln. Wir können dazu Tools und Dienste von Drittanbietern verwenden, und die gesammelten Daten können an Partner in der EU, den USA oder anderen Ländern übermittelt werden. Indem Sie auf "Alle Cookies akzeptieren" klicken, erklären Sie sich mit dieser Verarbeitung einverstanden. Detaillierte Informationen und die Möglichkeit, Ihre Einstellungen zu ändern, finden Sie unten.

Erklärung zum Datenschutz

Details anzeigen

Benutzername