GHÍ

AJURVÉDSKÝ ELIXÍR ŽIVOTA

Ghí, ghee nebo ghíčko je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo.

S ghí se můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, což je 5 tisíc let stará indická medicína. Ta považuje ghí pro své účinky na zdraví za elixír života.

Ajurvéda je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako oficiální alternativní medicína. Ta tvrdí, že ghí napomáhá:

trávení
upravuje hladinu lipidů a cholesterolu
vyživuje nervové buňky
podporuje učení
posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost
napomáhá detoxikaci
omlazuje
má hojivé účinky
Ghíčko ideální ve spojení s léčivými bylinami, kdy získá tělo z jejich účinků největší prospěch

 

Superpotravina přečištěné či přepuštěné máslo voní jako máslo, chutná jako máslo, na rozdíl od másla ale obsahuje jiné vlastnosti. Nepřepaluje se, neobsahuje žádnou mléčnou bílkovinu, nemusí se chladit a vydrží až rok.
Název ghí pochází z indické medicíny, která považuje přepuštěné máslo za elixír zdraví, jenž posiluje organismus, podporuje mozkovou činnost a prodlužuje život. Při přípravě je zásadní, že díky přepuštění dochází k oddělení tuku od pevných mléčných částic. Jako vhodnou výživovou alternativu ho tak mohou využívat i lidé s alergií na laktózu.

„Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemůžou jíst mléčné výrobky,"

 

Přepuštěné máslo využijeme k tepelné přípravě pokrmů, kde je v receptuře požadovaná máslová chuť. Na rozdíl od másla se nepřepaluje, při vaření tudíž nevznikají zdravotně rizikové látky.

V kuchyni můžeme ghí využít prakticky všude, kde je potřeba tuk. Skvěle se pojí s kořením a bylinami, tudíž při vaření, dušení či restování. Ghí je možné použít i při pečení pečiva, maštění, vynikající je také dušená zelenina na ghí či polévka se základem ghí, Zastudena se dá ghí využít například ve spojitosti s kakaem, oříšky a medem či jen samotný s pečivem a solí.


Ghí si i po přepuštění zachovává vitaminy A, E a minerály jako draslík, hořčík, železo a kromě toho dodá jídlu karamelovou chuť i příjemnou vůni.


Pomocníka představuje ghí také v medicíně. Přepuštěné máslo v lidském těle aktivuje zažívací procesy, pomáhá tedy zlepšit přijímání potravy. Podporuje činnost žaludku a tvorbu žlučových kyselin, a také nervovou soustavu a léčbu nervových onemocnění. Podle ajurvédy navíc podporuje flexibilitu celého těla, proto se často vyskytuje v jídelníčku jogínů.


Dalším přínosem potraviny je fakt, že posiluje mozek a nervovou soustavu. Zlepšuje také paměť, podporuje činnost tkání a flexibilitu těla. Ghí je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži. Je základem všech ajurvédských léků na kožní choroby, pomůže vám vyléčit suchou nebo popálenou kůži či rty. Pro jiné druhy kožních chorob se do ghí přidávají různé byliny dle potřeby.

Oproti klasickému másla pak ghí vydrží mnohem déle - na rozdíl od másla nežlukne. Mastička s ghí doplněna o levanduli je ideální pleťová maska, hojivé účinky mastných látek ocení sportovci k ošetření poraněné či poškrábané kůže. Při přípravě obkladů je nejvhodnější namazat ghí na listy, které se zahřívají a poté přikládají na postižená místa.

 

 

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení